Skip to content

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι σας.

0 Τεμάχια 0.00€
Καλάθι αγορών
Είσοδος

Ελαιόλαδο με 8 ευρώ στο ράφι

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η ζήτηση του ελαιολάδου με φαινόλες τα τελευταία 3,5 χρόνια στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική, όπως επισημάνθηκε κατά την εσπερίδα που διοργάνωσε στις 15 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Χανίων.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίστηκε στην εσπερίδα, λόγω των πιστοποιημένων θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το συγκεκριμένο πιστοποιημένο ελαιόλαδο, πωλείται 20 με 30 φορές πιο ακριβά, σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική.

 

Κατά την διάρκεια της εσπερίδας, εισηγητές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) Προκόπιος Μαγιάτης και το Διδακτικό Προσωπικό του ίδιου τμήματος Ελένη Μελλίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τη σήμανση του ελαιολάδου σχετικά με τη προστασία της υγείας, στις μεθόδους πιστοποίησης των υγειοπροστατευτικών συστατικών του ελαιολάδου, στα επίπεδα φαινολών στα ελληνικά λάδια και στις διεθνείς αγορές, στην επίδραση της ποικιλίας, του χρόνου συγκομιδής και της διαδικασίας παραγωγής στα επίπεδα φαινολών και στη σταθερότητα φαινολών και διάρκεια ζωής ελαιολάδου.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιάτης, οι φαινόλες είναι συγκεκριμένη κατηγορία συστατικών που υπάρχουν μέσα στο ελαιόλαδο, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την πικάντικη και πικρή γεύση του. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένα λάδι είναι πλούσιο σε φαινόλες. Αυτές οι ουσίες ανήκουν σε μια κατηγορία που η ευρωπαική ένωση έχει χαρακτηρίσει επίσημα ως προστατευτικές για την υγεία, όταν είναι σε συγκεκριμένα επίπεδα σε ένα ελαιόλαδο. Η επισήμως αναγνωρισμένη ιδιότητα των φαινολών από την Ε.Ε είναι η προστασία των λιπιδίων του αίματος από την οξείδωση. Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιάτης, «στο αίμα μας κυκλοφορεί χοληστερίνη, η οποία όταν οξειδωθεί, φράζει τα αγγεία, δημιουργούνται αθυρωματικές πλάκες που προκαλούν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Όταν σταματάμε την διαδικασία οξείδωσης, προστατεύουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα».

 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής αναφέρθηκε σε μια διαδικασία πιστοποίησης που έχει αναπτύξει σχετικά με το εάν το ελαιόλαδο έχει και σε τι επίπεδο φαινόλες, ώστε ο παραγωγός να το αναφέρει στην ετικέτα του και έτσι να πάρει υψηλότερη τιμή. «Η διαδικασία που έχει αναπτυχθεί ονομάζεται πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να μετρηθεί η ποιότητα ενός ελαιολάδου και να δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό»σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια μερίδα παραγωγών-τυποποιητών ελαιολάδου, περίπου 500 στον αριθμό οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για την αξία των φαινόλων στο ελαιόλαδο. Ωστόσο, μπροστά στην ύπαρξη χιλιάδων μικροπαραγωγών ελαιολάδου, το ποσοστό όσων γνωρίζουν την αξία του είναι λίγο και χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια ενημέρωσης.

«Έχουμε περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει την αξία του ελαιολάδου τους (πουλώντας το με πιστοποίηση σε φαινόλες) , δηλαδή το έχουν πουλήσει 20 με 30 φορές πιο ακριβά, από ό,τι το πουλούσαν χωρίς να έχουν πιστοποίηση» σημείωσε ο κ. Μαγιάτης επισημαίνοντας ότι η ζήτηση του ελαιολάδου με φαινόλες είναι συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία 3,5 χρόνια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και στην Αμερική.

 

Και τα 8 ευρώ το λίτρο στα ράφια

Στο σημείο αυτό ο κ. Στρατάκης αναφέρει ότι η τιμή του προϊόντος στις περιπτώσεις εκείνες που αυτό τυποποιείται και αναγράφονται τα στοιχεία για τις φαινόλες μπορεί να ξεπερνά τα 7 και τα 8 ευρώ το λίτρο στα ράφια του εξωτερικού. «Αλλά γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει το λάδι να τυποποιείται και να φεύγει τυποποιημένο προς την αγορά», λέει ο συνεταιριστής.

Μάλιστα μας αποκαλύπτει ότι η ΕΑΣΗ έχει στα σκαριά μια καλή συμφωνία για το φετινό λάδι που θα παραχθεί, προκειμένου να διαθέσει προς εταιρεία της Ελλάδας μεγάλη ποσότητα τυποποιημένου ελαιολάδου.

Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού φέτος, ο κ. Στρατάκης καταλήγει: «Αν και είναι νωρίς ακόμα, δε θεωρώ ότι συντρέχουν λόγοι για μείωση της τιμής παραγωγού σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Αντιθέτως, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι φέτος η τιμή θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα η έναρξή της δε θα είναι κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 3 ευρώ το λίτρο».

 

Έχουμε όλοι ευθύνες

«Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», λέει στη «Ν.Κ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. «Το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Από ‘κει και πέρα για να πάρεις την υπεραξία και πραγματικά να καταλάβει και ο κόσμος πόσο ωφέλιμο είναι το προϊόν μας για την υγεία του, θα πρέπει να το τυποποιούμε και να αναγράφουμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει».

Και όπως τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Τζωρτζάκης, «στο χύμα λάδι τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την υπεραξία του προϊόντος δεν μπορούμε να τα υποδείξουμε ποτέ. Άρα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας, νοοτροπία, να οργανωθούμε σε ομάδες παραγωγών και σε συνεταιριστικές οργανώσεις, ούτως ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να τυποποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το ελαιόλαδο που παράγουμε για να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει και όλα όσα μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία».

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ συνεχίζει λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και πραγματικά ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση, δεν ασχολείται κανένας. Δεν τους ενδιαφέρει. Πραγματικά νιώθουμε ότι το κράτος μάς έχει πεταμένους στο περιθώριο. Πηγή

 

 

 

 

glqxz9283 sfy39587p08